" Cintai kekasihmu dengan sekadarnya saja, siapa tahu nantinya ia akan jadi musuhmu. dan bencilah musuhmu sekadarnya saja, siapa tahu nantinya akan jadi kekasihmu (Ali bin Abi Thalib)".
J O M ~ b a c a =)

Sunday, 21 July 2013

nak cari pasangan tu .. biar laa

Assalamualaikum ... 


tk tahu la kenapa ana tulis tajuk entry mcm ni .. 
bukan laa kemaruk .. tetapi rasanya ,, kita dah boleh merancang sesuatu untk masa depan kitew jugakk .. kan ?? huhu ^.^

memandangkan next year nk sweet 20 ,, ngee~ berfikir sejenak jum.. 

at the first , dari pemerhatian ana laa, susah nk cari laki yang memandang "cantik rupa paras" itu subjektif.. sukar ... 

normally, laki yg handsome, bergaya .. semua nk pasangan yg cntik dan bergaya mcm mereka juga .. tapii .. tidak kah mereka perasan bahawa semua itu cuma sementara .. hmm ,, bagaimana pula dgn laki yg biasa2 .. mereka pula rasa rendah diri .. dan mnyangka pasangan mereka hnya biasa2 sahaja .. bagi pandangan ana ,, semua itu di tgn Allah .. Allah yg menentukan siapa dan bagaimana jodoh kita .. "nasib Badan" klu dpt yg cantik .. tapi ape pun yg penting ! biar tk cantik rupa, asalkan hati bersih .. =) awesome ... 

In-Shaa-Allah , skrg dah boleh berdoa memohon jodoh di dekatkan dan mndapat yg sempurna. sempurna yg di maksudkan ini ialah sempurna IMAN Dan TAKWA nya .. kerana .. 

yang pasti , org yg dapat mnjaga AGAMANYA .. akn dpt Menjaga PASANGANNYA ..

benar bahawa , jika kita berkahwin maka IMAN kita akn menjadi sempurna ... InshaaAllah, kerana melalui prkahwinan, smue mnjadi halalnya .. saling lengkap-melengkapi .. itu sudah cukup bahagia .. 

" carilah pasangan hidup betul-betul .. oh kawan ... bahagia berseri .. rumah tangga akan harmoni " 

Biasanya ibu dan ayah akan bertungkus-lumus berusaha menjadikan majlis akad nikah puteri kesayangannya dengan penuh komitmen supaya meriah dan ceria.
Adalah wajar ibu bapa pengantin wanita memberikan petua dan nasihat buat anaknya yang bakal melangsungkan pernikahannya. Nasihat supaya anak memelihara dan menjaga alam rumah tangganya sebaik yang terdaya.

so conclusion , sape yg ingin jadikan ana sebagai ...
:: yg pertama :: 
  • beriman/berilmu agama
  • berilmu/berakal/kerja bagus
  • baik dan soleh (inshaaAllah)
  • persetujuan ibubapa ana
  • ikhlas terima ana seadanya
  • cintai dan sayangi ana
  • rupa paras^.^asalkan sedap dimata


apa yg ana impikan .. lelaki(bakal suami) ana itu terus dtg kermh ana dan meminang .. ana rasa itu merupakan satu " surprise " .. terasa best pula .. 
malah , ana lebih selesa jika , kita kurang "date" tetapi bila hidup bersama baru kenal dan mulai akrab .. kata org , bercinta selepas kawin ini indah ..
benarkah ?? hihi ..

LET'S TRY ^.^

nmpak ye masa mencemburui kita .. 
jmpe di lain entry ya..  
akhir kalam dari ana, wassalam ..
hihi =) 

No comments:

Post a Comment