" Cintai kekasihmu dengan sekadarnya saja, siapa tahu nantinya ia akan jadi musuhmu. dan bencilah musuhmu sekadarnya saja, siapa tahu nantinya akan jadi kekasihmu (Ali bin Abi Thalib)".
J O M ~ b a c a =)

Saturday, 9 May 2015

Situasi Di Kedai Makan 8/5/15 ^.^

Assalamualaikum ....


Hah ! ni yang tetiba nak update entry baru ni .... sedang2 syok makan .... ramai pulakkk yang datang dari pelbagai sudut.... utara , selatan , timur , barat dan ..... balalalalala ~

DARI Wakil daerah , wakil negeri agak2 yee ada pulak wakil Sekolah =.='

tak salah kalau nak meminta ... tetapi patut kah ?????>>>?????

Seseorang itu meminta dengan secara paksaan ??? atau patut kah ??? mereka menyatakan begini ....

siDia : Kak , sye ada jual ubat dan madu... Nak beli ?? kalau tak nk beli boleh buat sumbangan ikhlas. (mata pndang tempat lain)
siKeliru : hmm.. Tak pe lahh (nada baik) hehe
siDia : Eh kak , tak boleh laa begitu , kita kan perempuan ... 
siKeliru : ergggg ... hmm.. dari mana ni ?? 
siDia : Dari Kedah ..
siKeliru : wah jauh yee datang sini... 
siDia : hmm... biasalah sedangkan Rasullullah pun berhijrah jauh menggunakan unta.. sekarang kita guna kereta...
siKeliru : hmmm.... betul nii awak dari TUT ??  (berfikir nak bagi ke tak) dan akhirnya membuat keputusan dengan memberi.

Perwatakan Sidia :: memakai beg " Esprit " , membawa the "only one" ubat dan madu ... Oke ! Husnudzon... maybe bnda2 tu laku di jual sebelum ini =)

teruskan baca entry .... jangan judge seseorang terlebih dahulu... huhu...

dan tetiba ::

datang pulak satu wakil daerah ....

siDia : dik... sumbangan untuk TUT....
siKeliru : ohh .. tak pelaa ... hehe (maaf)
siDia : oh ehhh (muka down)

haha ... nampak macam lucu ... tetapi ... hmmm... meminta tu tak salah .. tetapi yang salahnyaa .. cara ... bagaimana nak yakin kan orang dengan meminta ... tak kn kita dari wakil sekian-sekian tak ada surat sebagai bukti anda dari wakil mana .... kadang2 cara2 itu menyebabkan orang nak beri ke tak .. klu tak beri nnti , hmm... klu beri ... takut kita seolah-olah menyokong mereka berbuat demikian..

cuba kita fikir sejenak :: 

Ada si Buta sedang memainkan alat music , di depan mereka ada sebakul tisu .... dari situ kita boleh fikir .. mereka tidak terlalu meminta malah menggunakan khudrat mereka dengan bermain music untuk menghiburkan sesiapa yang lalu-lalang disitu... sekurang-kurangnya ... kalau kita tidak ambil tisu itu, kita sedekahkan sahaja pun tidak mengapa ... seolah-olah tisu itu melambangkan mereka menjual... bijak kan ... at least kita memberi , then kita dapat sesuatu tetapi hak kita sama ada terima atau menolak seperti tisu .. 

So kepada siDia , mohon jangan buat ana rasa bersalah dan rasa teragak-agak ... 

Publish ! dari SiKeliru
Sekian , Wassalam =) 



No comments:

Post a Comment