" Cintai kekasihmu dengan sekadarnya saja, siapa tahu nantinya ia akan jadi musuhmu. dan bencilah musuhmu sekadarnya saja, siapa tahu nantinya akan jadi kekasihmu (Ali bin Abi Thalib)".
J O M ~ b a c a =)

Friday, 31 May 2013

MeMaHaMi RahsiA SenDiRi ^.^

Assalamualaikum.. hi ! 
Entry ana pada kali ini ialah ..... 

LETS TRY THIS !!! 

Jum kita buat satu permainan .. ana yakin kalian pasti akan rasa puas aty 
bila berjaya selesaikan soalan2 berikut .. 

LANGKAH-LANGKAH :
1 - aMBIL sEHELAI KERTAS berserta Pen .. kertas kecil pun tidak mengapa ..
2 - TuLiSkaN No. 1 hinGGa 11 dalam satu petak .
3 - Disebelah No. 1 dan 2 = TULISKAN DUA(2) NOMBOR YANG KALIAN MINAT.
4 - Disebelah No. 3 dan 7 = TULISKAN NAMA INDIVIDU YANG KALIAN SUKA YER                         (berlainan jantina,jgn tulis nama yg sama, ikut gerak hati) 
5 - Disebelah No. 4,5 dan 6 = TULISKAN NAMA SESIAPA SAHAJA YG KALIAN SUKA/SYG (family/kawan)
6 - Disebelah No. 8,9,10 dan 11 = TULISKAN EMPAT TAJUK LAGU YANG KALIAN MINAT 

Gud Luck !! ^.^
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

JANGAN LIHAT JAWAPAN TERLEBIH DAHULU ,, JUJUR YERRR ^.^

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
TAHNIAH !! 

:: JaWaPaN ::

1 - NO.1 DAN 2 - bilangan individu yang kamu akan beritahu tentang permainan ini
2 - NO. 3 - nama Individu yang kamu cintai
3 - NO. 7 - nama Individu yang tidak seberapa tetapi boleh dipertimbangka
4 - NO. 4 - nama Individu yang paling kamu prihatin dan ambil berat
5 - NO. 5 - nama Individu yang amat memahami kamu 
6 - NO. 6 - nama Individu yang mmbawa tuah kpda kamu (jgn prcaya sesgt, syirik)
7 - NO. 8- lagu untuk individu di NO. 3
8 - NO. 9 - lagu untuk individu di NO. 7
9 - NO. 10 - lagu yang menceritakan tentang pemikiran dan pandangan kamu.
10 - No 11 - lagu yang menceritakan ape yang kamu rasakan tentang kehidupan ini 

Alhamdulillah, Ana dah cuba .. tetapi ... hoho .. rahsia laa .. segann .. 
pape pun ini hanya sebuah permainan .. jika ia tidak benar dgn ape yang kalian rasakan .. jgn percaya sgt oke .. " Hanya suka-suki jeee " hehe 

sekian dari ana , maaf jika ada kesilapan .. 
syukran ! wassalam .... 

Al-KisAH ....


Cinta dan Rindu bermula dari Adam Dan Hawa ..
Dikisahkan Yusuf Dan Zulaikha ..
Diabadikan Shah Jehan Dan Mumtaz Shah ..
Diperikan pula Romea dan Juliet ..
Diceritakan Rama dan Sita ..
Dilakonkan oleh Laila Majnun ..
Dan Kini ..
Kita pula yang meneruskannya ..


sungguh puitis bukan ? 
ayat ini " di copy and rewrite" didlm blog ana ^.^ dari cerita 
"99 kali rindu " .. Kalian dah tgok ? 
bagi ana, cerita ini amat best kerana ia berdasarkan 
ciri2 Muslimah dan keagamaan, diselitkan pula 
dengan kisah cinta dan rindu .. cerita ini merupakan 
sambungan dari cerita " 7 petala cinta " 


takdir dan ketentuan , semua itu telah tertulis ..
terimalah dgn hati yg ikhlas dan redha ..
jangan pernah berputus asa ..
ini semua kehendak ILLAHI ..
pasti ada hikmah .. pasti itu yang terbaik ..
yakinlah dgn perancangan Allah SWT .. 

ini sahaja coretan dari ana .. jika ada idea lain .. ana akn " Update " balik .. 
sekian , wassalam ^.^




Thursday, 30 May 2013

OH ,, iDoLa .. who is mY iDoL ?

AssaLamuALaiKum .. AnnYong ... 


  • kalian sihat tak hari ini ? Alhamdulillah .. 
  • EntRy ana pada kali ini amat menarik .. kerana setiap org ada idola masing2 .. tetapi kita mesti jadi diri kita sendiri even kita ada idola yg cukup sempurna buat kita "likes be our self " ^.^
  • just jadikan pedoman untuk diri kita berubah kepada yang baik .. In shaa Allah ..
  • hehe, ana tak sabar nak perkenalkan idola ana..  
Mari sahabat ,,  

:: Sayidatina Aisyah r.ha. ::

Nama : Aisyah binti Abu Bakar As-Siddiq
Gelaran : i) Humaira(putih kemerah-merahan)            
 ii) Ummul Mukminin(ibu bagi semua umat Islam)
Tarikh Lahir : Tahun 614 Masihi (6 tahun sebelum hijrah)
Tempat Lahir : Kota Mekah Suami : Muhammad bin Abdullah
(Rasulullah SAW) 
Umur ketika wafat : 67 tahun Tempat wafat : Madinah 
Tempat dimakamkan : Al-Baqi'

KEISTIMEWAAN SAIDATINA AISYAH· Digelar 
Ummul Mukminin oleh bapanya, Abu Bakar 
kerana jasa dan sumbangannya kepada agama 
dan umat Islam.· Merupakan isteri Rasulullah.·
Kuat daya ingatan.·Menjadi tempat rujukan para 
sahabat selepas kewafatan Rasulullah.

SUMBANGAN· Semasa hayat Rasulullah s.a.w, 
beliau berjuang bersama Rasulullah s.a.w 
di medan perang dan sentiasa menyampaikan 
ilmu kepada orang lain.· Setelah kewafatan 
Rasulullah s.a.w, beliau menjadi tempat 
rujukan para sahabat dan rumahnya 
menjadi pusat menyebarkan Islam.




Siapa yang tidak kenal dengan tokoh agung ini 
dimana sebahagian besar daripada kita menggelarkannya 

sebagai " Kekasih Rasulullah SAW " . Aisyah ialah 
wanita yang paling Baginda cintai, paling cerdik 
dan mendapat pembelaan Allah SWT dengan 
dibersihkan namanya dari langit ke-7. 

Nabi Muhammad SAW , seorang yang amat 
agung buat ana .. pernah sesekali ana 
cempuru, Aisyah  yang menjadi pilihan
dihati Baginda .. oleh kerana itu , Ana 
seorang wanita .. yang bercita-cita 
menjadi solehah .. setiap wanita Islam, 
harus memiliki cita2 begini.. ingin 
menjadi seorang wanita yang , 
in Shaa Allah, disayangi Rasulullah 
dan Allah.. bukan mengejar kesempurnaan 
tetapi ingin memiliki hidup yang 
diredhai Allah. jadi dikesempatan 
ini , ana ingin "share" pada kalian 
untuk  membeli buku ini .. sebagai 
rujukan buat kita bersama =) 



"mengapa Aisyah R.HA yang dipilih " 
" bagaimana pertemuan beliau dengan Baginda, Muhammad SAW "
" apakah keistimewaan Aisyah R.HA " 
didalam buku ini tertulis ape yang prlu dijadikan 
pedoman buat kita bersama ... ^.^ 
act, ana dah lama beli buku ini dan habis dibaca .. 
JOM pakat Ramai2 beli buku ini ... hehe 

Hadis Anas Bin Malik r.a katanya , 
"Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, '
Kelebihan Aisyah daripada wanita -wanita lain,
seperti Kelebihan Tarid iaitu sejenis makanan Arab 
daripada makanan-makanan lain. ' "


" SEBUAH KISAH INDAH WANITA , 
KEKASIH HATI RASULULLAH SAW "

Alhamdulillah , that all .. semoga Allah menjaga Kalian .. amin .. 
tq , now ! Publish .. 




Friday, 24 May 2013

SeTiaP PerTeMuAn ... PaSTi AdA PerPiSaHaN =')

Assalamualaikum .. AnnYoNg !! 。◕‿◕


Bertemu kembali ^.^ 

Alhamdulillah , pada kali ini ana ada something nak citer ..
 citer ape ea?? 
hah ! nk tahu ... meh baca ini  .. haha ..

Semalam , 25.5.13 , ana bertemu dgn rakan2 masa sekolah rendah(2000-2006) dahulu .. 
Alhamdulillah , pertemuan kami semalam tidak sia-sia .. kami enjoy bersama di Bandar Melaka , @ MP and DP .. kami tgok wayang sama2 .. hah ! wayang?? citer ape ea ?? huhu 

Cerita " Fast And Furious " ^.^
yang baru sahaja di pawagam .. 
kami dah tgokk .. hehe

Selepas tgok wayang .. perut kami pun dah berbunyi .. krikk,krikkk.. haha.. 
kami pun spent masa makan kami di MacD .. bnyk kami story morry.. masing2 dah besar kan .. ada hala tuju masing2 ..
semua share2 citer .. how their study ? ape plan pasni ??
Al-maklum laaa ,, next year kami semue berumo 20 tahun .. 
ALAMAK !!! 20 years ?? cant believe that ?? 
huk3 ... 

Selepas itu , kami " Window Shopping " .. itu jee yg mampu .. hehe 
sebab duit pun tadaa =.=' ...  laa ni kene  bajet sikit .. jimat2 .. 
HOHoHo 0_o 







KiMCiiiiiiiii ^.^ 





  • LiYaNaaa
  • Raiii
  • Saiii 
  • Iyliaaa
  • Zarahhh
  • Dianaaa
  • Ehsannn
  • Muhaiminnn








Friendship is unnecessary, like philosophy, like art... It has no survival value; rather it is one of those things that give value to survival.

A friend should be one in whose understanding and virtue we can equally confide, and whose opinion we can value at once for its justness and its sincerity.


INILAH dia ... serba sedikit kenangan yang ana boleh share bersama .. ana pasti , kalian pun ada perancangan untuk bertemu kembali dgn rakan2 lama kalian likes " reunion " 
mesti syokk gila kan .. hehe ..

walau dimana kita berada , walau tinggi pun kita di dunia ini .. 
tanpa sahabat kita tak dapat berdiri dengan sendiri .. 
bayangkan apabila , kita bangun dari tidur , sahabat2 dan orang sekeliling kita tiada ..
apakah perasaan kita?? apa yang patut kita lakukan ?? 
mesti rasa sedih dan sepi .. 

JADI .. hargailah seseorang yang berada disisi kita .. bukan sahaja teman istimewa. TETAPI rakan,sahabat,kawan yang telah memberi kita sokongan .. 
tapi ape yang pasti itu jelas .. " setiap pertemuan , ada perpisahan "
yang kekal ialah persahabatan .. jagalah ukhwah kita bersama .. kita tetap perlukan sahabat/kawan .. kerana ketika kita ada problem , tidak semua kita mampu selesaikan dgn sndri .. pasti kita perlukan pendapat rakan yang lain .. 

:: Akhir kata dari ana :: 

Don't walk behind me; I may not lead. 
Don't walk in front of me; I may not follow. 
Just walk beside me and be my friend. ^.^ 

Siapa sayang ANA  ,, ana tersangat sayang DIA ... 

Awesome !

 


Monday, 20 May 2013

oH ME ! --^.^--

Assalamualaikum .. AnnYoNg !! 。◕‿◕

Oh Me ? whY Me ? of course ! 

Ana ada cita-cita dan impian.. kalian pula bagaimana? 

Ape kata kalian bayangkan sekejap impian dan cita-cita kalian .. bayangkan apabila ia benar-benar mnjadi nyata .. 
mesti seronok .. kan.. kan.. hehe 

tetapi , kadang2 ape yang kita impikan itu sukar mnjadi knyataan .. kerana Allah SWT tahu ape yang terbaik untuk kita .. yang penting dalam hidup ini kita harus usaha, istiqamah dan tawakal .. in Shaa Allah , mohon dipermudahkan dan diMakbulkan .. 

Manusia yang menang adalah manusia yang sentiasa bangkit daripada kegagalan dan tidak jemu untuk berusaha..


:: cita-cita dan impian ::

Cita-cita dan impian bermula dengan keinginan dalam diri yang tidak dibataskan oleh kekurangan atau kelemahan diri. 
Maksud ana, jika kalian mahu mencapai sesuatu yang hebat, kalian perlu ketepikan semua halangan dan yakin bahawa kalian boleh mencapai apa sahaja dengan izin Allah. Setelah kalian ketepikan semua halangan ini, fikirkan dengan tenang, apa yang benar-benar kalian ingin capai dalam hidup .. 
Satu perkara yang biasa ana dengar, malah ia juga berlaku pada diri ana sekarang .. kita mungkin kata bahawa kita tidak tahu apa yang mahu dicapai. Kita tidak tahu nak jadi apa?? Kita tak tahu apa yang patut kita lakukan di masa akan datang?? Tidak mengapa, itu adalah normal. Kalian mungkin tidak dapat menjawab soalan ini dengan serta merta.
:: Caranya ialah ::
Berfikir tentang soalan :: Apa yang benar-benar ingin kita capai dalam hidup kita?
Apabila kita mula berfikir, minda kita akan membantu kita mencari jawapannya. Minda kita akan menjadi lebih cergas dalam mencari jawapan yang kita perlukan. kita akan mulai sedar akan peluang-peluang yang ada disekeliling anda...
:: Jangan risau jika kalian lambat mendapat jawapannya. ::
Teruskan berfikir. Walaupun jawapan itu mengambil masa yang lama untuk sampai kepada kalian, ia pasti akan sampai juga……….. :)
::Impianku:: 
Ana berharap sesgt ana menjadi seorang pendidik iaitu pensyarah. Ianya bukan mudah untuk dicapai.. tetapi dgn usaha, In shaa Allah .. sekarang ana masih menuntut di Matrikulasi Melaka.. 
:: harapan :: 
berjaya sambung belajar di UPSI, 
In Shaa Allah .. 

Ana doakan kita semua berjaya memiliki impian yg diciptakan.. jika impian itu masih belum digapai, jangan berputus asa ! oke >.<


00orite ,, PubLisH now ! ^.^








Sunday, 19 May 2013

SEGMEN :SAYA NAK TAMBAH FOLLOWERS

klik banner untuk join
Bismillah..
sebenanrnya,dah lama tidak membuat segmen memandangkan segmen sebelum ini agak kurang mendapat sambutan.Namun aku harap kali ini dapat sambutan dan supporters dari rakan-rakan semua!
SEGMEN :SAYA NAK TAMBAH FOLLOWERS
Tujuannya:adalah untuk menambahkan bilangan followers(rakan2 )dan meningkatkan traffic blog:)
untuk yang ingin join :
  1. follow blog JIAKREATIFELT ok
  2. add aku di google +
  3. Buat tajuk entry : SEGMEN :SAYA NAK TAMBAH FOLLOWERS
  4. Tinggalkan link entry korang di kotak komen aku

TARIKH TAMAT PADA 31 MEI 2013
JOM JOIN SEMUA~!...^_______^


Saturday, 18 May 2013

CAkk .. Oh ! CaKK =.='

Assalamualaikum ... Annyong !! 。◕‿◕。 


Tepat jam 9.36PM ,  ana nk bercerita sikit .. "likes bad time story" ,, hoho ..
Entah tetiba teringat pula at seorang budak kecik nii .. nama diberi " AjiM " 
budak nii .. huh ! payah la .. tapi seronok .. cute pun ye ,, nakal pun ye .. sweet pun .. not bad ^.^ laa .. 

Ana syg dia sesngat .. dah anggap mcm adik ana sendri .. sbb dari dia kecik ana dah jaga dia .. 


COMEL TAK SAYA ?? ^.^

hehe ,, ni la dia, adik Ajim .. dia nii .. suka sgt minum susu .. sehari .. lebih dari 10 kali minum susu .. yg jadi mangsa kakak dia ni la .. "cakk ! nak ucu .. nk ucuu ... " 
kalau kita lambat buat , mula la dia nak merengek .. haha ,, comel2 .. 

pernah sesekali mak ana ajar dia panggil " KAKAK " then dia mampu cakap " KAKAK " .. tapi yang pelik ye .. tetap panggil " cAKK " kenapa ea ?? hmm .. ana pun pelik ..

 cakk !!

Hah ! patut laa .. akhir ye .. ana dah dapat tahu kenapa ?? .. kalian ada tgok cerita " DUNIA EICAK " alaa , at tv3 tuu , agak yer dia minat tgok cter tuu kot .. tu yang tetap panggil cakk ... sbb dalam cerita tu , Eicak ini biasa dipanggil dengan "CaKK" oleh kawan2nya ,, >.<

Tetapi walauapa pun panggilan dia ,, yang penting dia tetap syg cakk dia ni .."cyg cakk" haha,, setiap ari, pasti dia sebut tu .. hmm,, terharu ye .. #.#

<3 I LovE u , Ajim .. <3
Nampak ye , tepat jam 10.28PM , berakhirnya coretan al-kisah ana .. terima kasih kerana sudi mengakhiri bacaan dgn kisah yg tidak seberapa ini .. Syukran ! ^.^ saranghana kalian semua .. 
Wassalam .. semoga Allah menjaga Kalian .. =)
orite ! publish now ... hehe

Thursday, 16 May 2013

OH AiR MaTa (T.T)


Assalamualaikum ... Annyong !! 。◕‿◕。 

Mengapa Perempuan lebih banyak menangis ea daripada 

lelaki?? huhu.. mari Ana ceritakan mengapa .. hehe

ღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღღ

Kajian ilmiah menetapkan bahawa perempuan lebih banyak menangis empat kali ganda berbanding lelaki. Ini kerana mereka memiliki kelenjar-kelenjar air mata yang bentuknya lebih besar daripada kelenjar-kelenjar air mata lelaki.

Para ilmuwan Amerika sampai pada kesimpulan bahawa menangis sangat berguna untuk kesihatan. Air mata yang asli, baik itu air mata bahagia atau air mata kesedihan dapat membantu mengembalikan keseimbangan kimia tubuh.

Perempuan lebih banyak menangis kerana mereka sering hanyut dalam tangisan. Mereka mengeluarkan tangisan dengan diiringi suara yang dapat didengar sebanyak 64 kali dalam setahun. Sedangkan lelaki hanya mampu menangis 17 kali dalam setahun.

Para ilmuwan berpendapat “ Jenis air mata yang mengalir akibat tekanan perasaan (emosi) dari segi bentuk dan fungsinya adalah berbeza-beza. Air mata jenis ini merupakan reaksi kimia yang muncul sebagai tindak balas atas gejala-gejala emosi yang bercampur dengan perasaan. Dengan demikian, ia lebih penting daripada protein.”

Menangis dapat meringankan kadar tekanan kejiwaan. Ini sangat berguna untuk kesihatan lebih-lebih lagi kita kerap mendengar pelbagai jebnis penyakit yang disebut sebagai penyakit tekanan jiwa.

Menangis faktor penyebab panjangnya usia kaum hawa 。◕‿◕。

Para ilmuwan menegaskan bahawa menangis dapat menyebabkan panjangnya usia kaum hawa. Menurut mereka, air mata mengandungi peratusan racun yang dikeluarkan dari tubuh melalui tangisan. Perkara ini mengakibatkan tubuh akan bebas dari racun. Para ilmuwan dalam bidang kedoktoran jiwa menegaskan bahawa menangis dapat menyelamatkan perempuan masa kini dari ketegangan urat saraf yang ia alami akibat banyaknya permasalahan yang harus dihadapi ketika menjalani rutin kehidupan.

Para doktor pakar mata juga berpendapat bahawa air mata berfungsi membasuh mata dan mengosongkannya daripada kandungan racun yang muncul akibat tegangnya urat saraf perasaan dan emosi yang selalu datang silih berganti

Hormon berbicara yang dimiliki oleh kaum hawa .

Perempuan memiliki hormon yang dipanggil oksinosin. Para ilmuwan menamakannya sebagai hormon pengendalian watak. Hormon ini dianggap sebagai faktor terpenting di sebalik fenomena bersembangnya kaum perempuan dengan teman-teman ataupun keluarga mereka untuk menghilangkan stress dan bukan cara menyembunyikan diri atau melampiaskannya dengan tindakan yang zalim seperti yang dilakukan oleh lelaki.Ini akan berhujung pada satu kesimpulan bahawa kaum hawa lebih sedikit menjadi Koran akibat kekacauan saraf atau lebih sedikit terjerumus ke dalam jurang kewujudan ubat daripada lelaki

Air mata yang termahal siapa yang punya?

  • Ibu
  • Ayah
  • Remaja
  • Orang yang dizalimi

 Rujukan: Dipetik dari buku hikmah terapi air mata menangis kerana Allah Karya Hasan bin Muhammad Ba’Mu’aibid diterjemahkan oleh Mohd Basri bin Yusof =)

Dah dapat Ilmu ?? hoho ,,  terima kasih daun keladi, lain kali baca lagi .. 
"another post from me" ◕‿◕

sekian , wassalam ..

Wednesday, 15 May 2013

CinTa IsLaMiK ^.^

Assalamualaikum ... Annyong !! 。◕‿◕。


Hari ini ana nk berkongsi satu topic yang agak tip dan top .. 
~~~ hoho ~~~

Pelbagai situasi yang ana alami menjadi faktor yang "menolak" ana untuk membincangkan ia di dalam blog ana yg tidak seberapa ini .. 

" cinta Islamik " 

CINTA ?? Apakah itu ?? Mengapa harus ada cinta ?? 
Itulah dia, cinta yang fitrah untuk semua insan .. 

Semua orang ada perasaan ... cinta , suka , duka , sedih .. semua itu lumrah .. tetapi kita sebagai insan yang mempunyai akal pasti boleh fikir dan dapat membezakan mana yang baik dan buruk. 
Berbalik kepada topik ana, cinta islamik itu tidak salah tetapi janganlah pula "terlalu Islamik" :: contoh situasi :: 

Sepasang kekasih yang sudah "bertunang", akibat dari terlalu Islamik, mereka terpaksa "putus tunang" kerana salah faham antara mereka.. mereka tidak boleh berhubung didalam "fon" untuk membincangkan tentang rancangan perkahwinannya kerana takut berlaku "ikhtilat"(pergaulan laki dan perempuan) disitu .. 
"In the nutshell", jangan terlalu Islamik. Jaga Maruah Jaga Allah itu sudah cukup .. 

Cinta Islamik , cinta yang diredhai Allah SWT , In Shaa Allah .. Tetapi fokusnya , sebelum kita jatuh cinta. kenallah sebaiknya siapa yang kita cinta, dimana asal usulnya, dan bagaimanakah sifatnya .. semua itu harus dititik beratkan kerana cinta itu suci dan suatu nikmat yang Allah berikan dan janganlah pula kita mensia-siakannya.. 

Mari kita mendalami apakah itu " CINTA ISLAMIK " =)
Cinta Islamik itu caranya agak "simple but sweet" hehe , 
  • dimana kita apabila berjumpa/keluar "date", si wanita membawa mahramnya agar tiada yang ke-3 ^^
  • tidak berpegangan tangan
  • ingat " kita masih punya jarak " - tidak terlalu rapat dengan pasangan apabila berduaan
  • sentiasa berdoa kepada Illahi yang telah memberi kebahagian dan semoga kekal selamanya
  • bersyukur dan mengajak pasangan agar terus mengingati ALLAH, contohnya :: mengajaknya solat jemaah :: 
  • ingat konsep ini :: sekiranya benar ini cinta, kita mesti ingin bersamanya hingga ke syurga 
  • cepatkan pernikahan 
  • berusaha , sedar dan faham :: berusaha mencari cinta yang sebenar , sedar akan diri sendiri dan pasangan dan faham akan konsep "perkahwinan Islam"


Cinta Islamik ini seharusnya diterapkan didalam diri kita terutama insan yang bergelar ISLAM .. ini kerana, cinta islamik dapat mengelakkan berlakunya "maksiat" seperti seks bebas , buang anak dan sebagainya..
Ana berharap, cinta Islamik ini diamalkan oleh remaja-remaja diluar sana .. ana juga mempunyai perasaan cinta .. tetapi cinta terhadap Illahi itu yang utama.. 
Akhir kata dan nasihat dari ana 

::jangan jadikan cinta itu satu dosa:: 

jagalah batasan , jagalah iman ..

In Shaa Allah , nasihat untuk kalian dan nasihat untuk diri ana sebagai insan yang lemah dan sering alpa (manusia biasa) 

sekian, wassalam ^.^ Alhamdulillah .... 
。◕‿◕。