" Cintai kekasihmu dengan sekadarnya saja, siapa tahu nantinya ia akan jadi musuhmu. dan bencilah musuhmu sekadarnya saja, siapa tahu nantinya akan jadi kekasihmu (Ali bin Abi Thalib)".
J O M ~ b a c a =)

Friday, 14 November 2014

Mulianya Gadis kerana ISLAM

Assalamualaikum .. 


Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah...
kepada anta antum semua termasuk diri ana ....
bersyukur lah sebanyak mana yg mungkin setiap hari =)
hmm... entry pasal apa eh yg terbaru ni ...


 Alhamdulillah ... Allah telah memilih ana untuk menghadiri MAJLIS ILMU yang amat bernilai harganya.. KERANA Sesungguhnya, ILMU itu AMAT LUAS.. HASH TAG Penuhkan ilmu DUNIA dan AKHIRAT =)
dan jangan lupa UPDATE tentang isu semasa - hehe .. 

Berjudul :: MAHASISWI TOLAK FEMENISME ::
Tempat :: Auditorium Jurutera , Fakulti Kejuruteraan UPM.

WAHH !! dari tajuk majlis tadi tu pun.. Berat .. amat berat .. haha , kita dah boleh agak apakah topik-topik yang mereka bincangkan dalam BUAL BICARA tu .. hmm.. jadi ?? tujuan ana menulis entry pada kali ini adalah tentang SEBUAH PERKONGSIAN .. perkongsian tentang kenapa menolak femenisme ?? Semuanya adalah dari apa yang ana dapat melalui majlis ilmu itu tadi .. 

APA ITU FEMENISME ??? 

Femenisme :: sebuah GERAKKAN , antara cabang LIBERALISME , Berasal Dari BARAT , MEMpertahankan HAK Wanita (sama rata lelaki/perempuan) .

kenapa ia muncul ??
kerana PADA zaman dahulu , wanita dianggap Jelmaan Syaitan . Ciptaan yang tidak sempurna.
Dianggap kejahatan lelaki lebih baik dari kebaikan wanita. 
Wanita juga dianggap PERMULAAN DOSA (pnyebab) terhadap lelaki.

dah dapat gambaran apakah itu FEMENISME ?? di Malaysia dah ada ke gerakkan ini ?? ngee~ CUBA LAH SEARCH =) haha ... Secara "CONCLUSION" ?? 
APAKAH yang harus UKHTI TAHU ?? 

Sebagai seorang MAHASISWi yang bertakwa ... SESUNGGUHNYA .. dalam AL-QURAN sudah pun menyebut keistimewaan WANITA itu (Surah :: Al-Imran , An-Nisa') Mentelaah lah ... carilah panduan yang menjadi rujukan kita iaitu Al-Quran dan Sunnah ... 
Apa yang ana boleh nyatakan disini ... 
Jika kita tidak menegakkan ISLAM, Maka ada masalah lah dengan IMAN kita ... NuzubillahiMinzaliq ...

Apa yang ana mahu kongsikan lagi dan saling ingat-mengingati adalah ::
  • Allah telah pun mengangkat darjat seseorang wanita itu didlm Al-Quran .
  • Tambahan lagi , MAHAR - bayaran sebelum bersama(kahwin) untuk gapo?? untuk harga diri wanita juga =)
  • sebuah lagu :: lalalala.... After Allah and Rasullullah ... who next your Mother ? who next your Mother ?? and then your Father ... dari lagu ini nmpak kan.. wanita itu istimewa .. sesungguhnya , Allah itu Maha Adil.. =)
  • Islam itu amat indah ! kita semua saling memerlukan lelaki dan perempuan.. dan untuk menjadi baik harus bersama orang yang terbaik ... TAK FAHAM ?? read and think carefully ! hehe..
banyak lagi sebenarnya yang ana ingin kongsikan .. tapi .. hmm.. tak apa lah .. cuma ana sarankan carilah ilmu terutama ilmu ROHANI di institusi masing-masing.. hehe .. 
Insyaa Allah .. 
kita sama-sama perbaiki diri ... 
hehe , keep calm and Pray .. don't forget ! InnaAllahamaa'na ... 

dari :: ~ Orang yang suka SHARE ~ PMI / PEMBINA ~Wanita Solehah cita2ku.

Publish ! 

- dengar ini =) 
khas buat mu WANITA  :: 







  

Saturday, 25 October 2014

kenapa Allah jadikan wanita itu .........................

kedengaran seperti lif K11 blok A-B sedang berbunyi ... tersekat agak yee .. haha ..
ASSALAMUALAIKUM... 

kenapa eh ? kadang-kadang hati ini tetiba rasa sedih/sebak tanpa sebab.. kadang-kadang air mata tetiba mengalir even perkara remeh.. kenapa ?? kenapa ?? 
^.^
 begini ....

"Saat Allah ciptakan wanita, Allah membuatnya menjadi sangat utama. Allah ciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga, bahu itu cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur. 

Allah memberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan, dan mengeluarkan bayi dari rahimnya, walau seringkali pula, ia kerap berulangkali menerima cerca dari anaknya itu. 

Allah memberikan keperkasaan, yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah, saat semua orang sudah putus asa. 

Pada wanita, Allah memberikan kesabaran, untuk merawat keluarganya, walau letih, walau sakit, walau lelah, tanpa berkeluh kesah. 

Allah memberikan wanita, perasaan peka dan kasih sayang, untuk mencintai semua anaknya, dalam kondisi apapun, dan dalam situasi apapun. Walau, tak jarang anak2nya itu melukai perasaannya, melukai hatinya. 

Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada bayi-bayi yang terkantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat dideka pdengan lembut olehnya. 

Allah memberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya, melalui masa -masa sulit, dan menjadi pelindung baginya. Sebab, bukankah tulang rusuklah yangmelindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak? 

Allah memberikan kepadanya kebijaksanaan, dan kemampuan untuk memberika npengertian dan menyedarkan, bahawa suami yang baik adalah yang tak pernah melukai isterinya. Walau, seringkali pula, kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami, agar tetap berdiri, sejajar, saling melengkapi, dan saling menyayangi. 

Dan, akhirnya, Allah memberikan wanita air mata agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus Allah berikan kepada wanita,agar dapat digunakan bilapun dia inginkan. Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita, walaupun sebenarnya, air mata ini adalah air mata kehidupan".


Wahhh .... Indah sungguh ciptaan Illahi ... bukan? =)
namun .. Para lelaki di luar sana jangan sangka wanita itu lemah ....
fakta :
"tangan yang di sangka 

lembut menghayun buaian 
mengoncang ,mencipta sejarah." hehe. 

dan di sebalik kejayaan lelaki itu, pasti ada seorang wanita dibelakangnya..." =)

Jika ana sedang bersedih????

 Ana akan cuba sedaya upaya menutup kesedihan itu tnpa di sedari ... 

OPPS ! HABISKAN DULU BACAANNYA ^.^

La Tahzan kata orang tuuu ... YEE ... tetapi hati ini terlalu lembut namun ada kekuatan di sebaliknya ... Apa yg memberi kekuatan ??? bagi ana ... lirik lagu nasyid yang menyentuh di jiwa.. Ana percaya Bahawa Allah Takdirkan kesedihan itu ... agar kita ingat kembali PadaNya .. TERkadang kita alpa dalam mengejar dunia ... itulah kelemahan Insan .. 
LAGU ???
YUP... lagu ... lirik yang penuh dgn perisian cinta kepada ILLAHI .. itu lah kekuatan yg membangkit semangat ana apabila tetiba berasa sedih .. Okeh ! That is My Solution .... hehe ...
ana yakin.. smua org ada cara sendiri bagaimana mngatasi masalah kesedihan .. 
keep calm and PRAY ! 

ini hanyalah sebuah perkongsian .. 
dari ana , tak kedekut ilmu ...
Sekian , 
PUBLISH ! 

Monday, 20 October 2014

Bicara Hati gadis bakal engineer :)

Meniup habuk di skrin ...


Rendah itu comel kan??? Nampak cute je.... Always nampak cam budak sekolah... betul Tak ?? 
ngee ~ itu baru MUKADHIMAH ^.^

::MAsALaH ::

Ana bersyukur Alhamdulillah... dapat kos bahagian engineering .. tetapi kenapa ada orang tak percaya ana ambil kos ini ?? sebab ???

NAK DIJADIKAN CERITA ..................................................................

oh ! sbb ana kecikk ?? okeh betul...
Tapi ana kecikk pun.. berjiwa BESAR ! Anda Ado ?? haha .. 
iTs Me And Always be My Self ! (nak sedap kan hati)
^.^v
korang lihat dan baca ini kepada sesiapa yang sering pandang rendah dan merendah-rendahkan orang yang rendah ... mohon JELES ..


bukan ana sahaja yang berkata begitu ... tetapi Ustaz Azhar Idrus pun turut sama ... hehe
korang sepatut yee .. bersyukur ada nikmat tinggi .. jangan nk perli2 orang lain .. korang mungkin rasa itu hnya satu JOKES ! but its not ... dalam hati kita tak tahu kan ?? ada org sensitive and u should think about their feeling ... 
Tips dari blogger lain ::
jap haa, aku tetibe rase nak share tips la untuk perempuan yang sama spesis macam aku, tak cukup ketinggian ni *pui ada hati lagi nak bagi tips. 


  • bila nak bergambar sensorang ;  pastikan posisi korang, bukan dalam keadaan BERDIRI. okay yang ni gua selalu buat.
  • bila bergambar beramai-ramai ; amek port tepi sekali,, biar orang takde nak buat perbandingan sangat,, kalo naseb baik, gambo korang langsung tak masuk. habes cite.
  • bila tengah duduk atas kerusi tu kan, jangan malas-malas, duduk dalam posisi yang tegak,, baru lah kite duduk same TINGGI ngan makhluk2 yang ada "bonus" ketinggian tu. macam takde kaitan tetibe kan?
  • bila tengah lepak secara duduk kan, jangan duduk bersila, @ bersimpuh,, tapi duduk gaya orang jepun tu ,, ha kau, kat situ orang akan nampak, ASAL KAU LAGI TINGGI DARI AKU ?!
  • lastly, aku cadangkan, cari la kawan-kawan yang lagi kurang ketinggian dari korang, dari situ, korang akan lebih menyerlah ketinggiannya. nahh, puas hati ! <== ini cara paling efektif

hehe... RILEX ! ini hanya sekadar satu perkongsian .. dari naluri hati yg kecil dan ada serba kekurangan .. no body is perfect right ?? 

bagi pendapat ana, orang yg rendah ini harus ada sifat tabah yang tinggi .. sebab ??
first ! dalam pekerjaan / kerjaya .. Semoga Rezeki menyebelahi kami =)
second ! nak ambil barang yg tinggi letaknya ... sediakan kerusi / minta bantuan orang tnpa segan
third ! bawa kereta mungkin >,< kedepankan seat / letak bantal .. hehe
TETAPI ! setiap kekurangan itu bukan penghalang untuk kita ... wahh terlalu positif ana nii ...

All Life About The CHOICE ... so u should choose what is the best .. TAMBAHAN ! Kalau ana , nnti nak pilih zauj yang tinggi .. senang sikit nak guna/minta pertolongan dia .. K TETIBE ! hehe

ITS all about me .. tak bermaksud pun nak perli sesiapa .. 
sbb kita pun sama tak cukup ketinggian.. hehe ..
bukan nak cipta ini sebagai lontaran tetapi
sebagai membuka mata dan minda org yg kurang +ve..
Maaf jika ada ter .. ter yang tak sengaja 
sepanjang penulisan entry ini .. 
That All ! 
WASSALAM .. take careee =)
PUBLISH !

Thursday, 25 September 2014

Hash Tag #CCSE 14/15 =0


 WEeeeHoOoooooooooooo.O

Assalamualaikum =)



Alhamdulillah ... sekarang dah masuk minggu ke-3 berkuliah ... terasa pantas masa berlalu ... TETAPI  ..
Pelbagai jugak " HAppy MomeNts " dan " DuGaaN " yang di hadapi ... NorMAL laa kann .. 
nama yee " KEHIDUPAN " as student ... semua org ada masalah .. kalau tak ada masalah .. 
hmm.. dia " TakNormal " kot .. hahha ..
Masalah gapo deh ???
hmm.. masalah pelajaran ?? maybe culture shock ... " UniLiFeStYle "
SEKARANG cara ' Belajar ' dan cara ' DiAjar ' memang totally difference from matrik (bagi ana) =)
Act, kalau ada masalah boleh jee jmpe Lect. (buat appointment) or jumpa terus ..
So conclusion , depends pada diri sendiri .. Harus merancang dan berusaha untuk berjaya .. 
Insyaa Allah .. BOLEH ! Allah sentiasa bersama kita .. 

.. Must Adapt This New Life .. Melangkah ke dunia realiti .. Ngee ~

Okehh ... sambung balik pada tajuk entry ... 
CCSE ??? 
Communication & Computer System Engineering ....
(mengeluh) kenapa lahh ana boleh terlibat dalam kos ini.. Kos yang bnyak melibatkan "calculation" not simple calculation  =.= (dalam hati)
Opss ! Anda silap ! Allah tak akan beri "ujian" kepada seseorang itu di luar kemampuannya .. Malah Allah tahu apa yang terbaik untuk hambanya .. (+ve thinking)
jika di fikirkan balik .. mana ada kos/subjek yang mudah .. bersyukur lahh dah dapat kos ni ...
belajar susah, tapi mudah dpt peluang pekerjaan kelak.. Insyaa Allah =)

JOM Ana kenalkan ^_^v



 :: Dalam Gambar ::

Kathy Si Huey Chin , Gan Meng Li , Syazmira , Hazirah , Sarah , Hani , Faizah , Mastura , Lona Felithia Matan , Wong Swee Yao , Kuan Poh Yee , Aieen , Qila , Fathiah , Steveannie , Farhana , Mira , Naimah , Hajriani , Faiqah , Sahira , Syuhada , Mimi , Ida , Amirul , Amzar , Syazwan , Lim Kok Sang , Chen Fan Wah , Justin , Afiq , Choo Hong Yee , Jun Rong , Anas , Rabbani , Harriss , Dini , Lee Chee Hau , Shabirin , Adha , Farid , Fitri , Yusri , Amirul Arif , Ng Foo Guan , Chang Jit Sheng , Wong Kar Chun , Rashdan , Ahmad Hafizi . (maafJikaTyPo) =)


Bakal-Bakal engineer kelak ^.^
#UPM
group CCSE 14/15


my Room Mate And Friends ...
dulu room mate at Matrik , org Melaka+Selangor+Ganu . Now dapat ore Kelante .. 
SaHiRa ZaYn =)
With Saa , Aieen And Faiqah =)

with Qila , Naimah And Ani =)

With Thiaaa =)

DUNIA BARU ...
Let me introduce .......................................................................................................
Wah panjang jugak entry kali ini .. Sebelum ana Publish new post nih ....
Ana berharap sesangat semua rakan2 dalam Group CCSE 14/15 berjaya dalam bidang ini ..
Mengekalkan prestasi sehingga 4 tahun .. ya 4 tahun .. lama tuh .. smoga ukhwah kita kekal selamanya .. even umur kita berbeza .. well act, im 20 (PDT) .. maybe most of u 19 .. BUT umo bukan penghalang/perbezaan untuk kita berkawan dan belajar berkongsi ilmu.. hehe .. 
nice to meet u Allsss ...
Good Luck ! 
okeh ! LETS continue Our STUDY .. 
THANK YOU SO MUCH kepada semua pembaca entry ana ..
GOOD NiTES .. Smoga Allah menjaga KITA SEMUA ..
Wassalam ^_^
PUBLISH !

Wednesday, 27 August 2014

Its Comingg Soon ...

DUP.... DUP ... DUP ...........

Still counting a day .. And i hope everything gonna be fine .. 
makes a NEW FRIENDS ... makes a NEW MOMENT ...


~ KEEP SMILE whatever HAPPENS ~


just waiting for 4 years =) Insyaa Allah 


... UPM ! Mu tunggu Ana Datang ...

anda percaya boleh .. anda pasti boleh ..
Insyaa Allah .. Allah itu sentiasa berada dgn kita ..
InNallaha ma'ana ..
wassalam =)

Friday, 15 August 2014

#Alhamdulillah ... Rezeki Dari Allah =)

Assalamualaikum ...

~ menyapu skrin komputer ~

hehe ... Apa Khabar semua ?? 


lama dah ana tidak meng"update" entry2 baru .. hmm.. perkembangan ?? 
Alhamdulillah .. ujian Pra untuk lesen kereta selesai dan sekarang menunggu detik berjumpa JPJ 22.8 nih ^.^
Semoga Semua Di Permudahkan ... cepat laa ana dapatkn lesen ... Boleh Drive ! hehe .. (dgnIzinAllah)

tajuk entry ?? 
HashTag Alhamdulillah ... Rezeki Dari Allah ... 
setiap org mempunyai rezeki masing2 dan ianya perlu dicari ...
pekerjaan , duit , harta , jodoh , umur , semuanya rezeki ... dan percayalah REZEKI ALLAH itu LUAS .. HashTag BerDOA dan Terus Berdoa jgn lupa =)

baru-baru ini , ana mendapat keputusan UPU(12.8) .. Alhamdulillah .. ana berjaya ..
hajat ana ingin masuk ke UPM kini telah pun tercapai .. dan ana harap .. ana mnjadi salah seorang SiSWi yg BeRJAYA .. dan memegang segulung ijazah untuk ibubapa ana kelak.. 
Insyaa Allah , Aminnn .. 

Ana percaya .. ini yang terbaik dari Allah .. semoga kos yg ana dapat ini terbaik antara yg terbaik .. 


Kalau korang perasan .. kos yg ana dapat ini adalah pilihan ke-2 ^.^

Ini baru langkah permulaan ... 
Bnyak lagi cabaran yg harus ana tempuhi .. 
Insyaa Allah ... BAKAL Engineer kelak .. hihi ..
 
kepada sesiapa yg belum berjaya.. percayalah Allah itu MAHA ADiL ..
Allah tahu apa yg terbaik untuk kita...
sesungguhnya .. kita merancang dan Allah jgk merancang dan menentukan
YANG TERBAIK .. LA TAHZAN .. Rezeki itu ada dimana-mana ..
Ana percaya =) keepCalmNSmileAlways 

DONE ! 
Publish .. 
Tq for read this entry .. 
sayang korang 200%



Sunday, 20 July 2014

Salam 0 - 0 ^.^v

Alhamdulillah .. kita semua masih berNAFAS dan MULA mencipta detik2 KEGEMBIRAAN .. Walaupun baru-baru ini, NEGARA KITA telah ditimpa Berita Dukacita .. Tetapi kita sebagai insan harus terima Qada' dan Qadar yg telah ditentukan Illahi dan teruskan berdoa dan berdoa untuk kesejahteraan hidup semua insan tak kira di Malaysia tetapi di seluruh dunia .. Insyaa Allah .. Setiap yg berlaku pasti ada Hikmahnya .. DAn Senjata Kita HANYA DOA !

#VoteKeamananDunia #Gaza #freePalestine #MH17 #MH370 
AL-FATEHAH dan SALAM TAKZIAH buat ahli keluarga yang terlibat ... 
~ Keep pray and Humanity ~

Assalamualaikum ...
hi ! sahabat-sahabat ana ... entry kali ini , " SALAM KOSONG_KOSONG " khas buat kalian sebagai tanda ana tidak pernah melupakan kalian even terpisah dek jarak ... ingatan tulus ikhlas buat mu , SAHABAT =)
TANPA kalian , sudah tentu ana tidak mampu berdiri TEGUH (perumpamaanJee) hihi , terima kasih kerana menjadi rakan terbaik dlm hidup ana =) tq .. 
btw, HAri RAYA bakal menjelang tiba tak lama lagi ... memang dah kena dah dgn tajuk entry ^.^ jadi disini, ana ingin meminta maaf dan harap dimaafkan atas segala yg terkurang atau terkecil hati dgn ana(insanBiasa) kisah lama biarkan ia berlalu~~kosong-kosong yee =) 
SELAMAT HARI RAYA ! MAKAN KUIH RAYA ! (ketawa)


SEKOLAH RENDAH PADANG SEBANG(2000-2006) :: 




Ehsan,Syafiq,Danial,Guru Besar Cikgu Nora,
Anis,Roza,Abdah,Uzairi,Shida,Rai,Diana,Liyana,Zarah,Iylia,Atiqah,Saiy,Atikah,Shidi,
Zuhairi,Din,Asrol,Amir(Al-Fatehah),Zul,Muhaimin,Azizul,Hamizi,Hafizi. Tambahan- Amirul Hisham
~NEVER FORGET Who give me a strong ~

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SULTAN MANSOR SHAH(2007-2011) ::


Iera,How,WenHui,JEM,VC,Bbit,~Aa~,Saiy,CTing,
CCY,MonkeyFiz,Ah.Shan,Sy,Xy,ChoongNum,
JHui,HuiYih,Adee,Xw,Faa,PeiJing,AvrilJ,SimonCj.

(namesFromT-shirtClass#5ScSMKSMS) =)

~ Miss Them So MUCH +++ ~

 my bestie ~ Faa , Asmira , Adee , Haida , Atyq . 
 ~ I Love Them ~

KOLEJ MATRIKULASI MELAKA (2012-2014) ::

PDT2012/2014

My Classmates J21T1P1 ~ Irfan,Kerol,Shahrul,Naim,Zaidi,Nik,Peyuh,Fathilah,Izyan,Azlina,Fazirra,Myra,Saiy,Syikin,
Fidah,Ayu,Fatin,Fiqah ^.^ 
~ Insyaa Allah , kita bertemu lagi ... c U di IPTA ~
Buah hati ana diKMM~ Azlina,Myra,Izyan,Ayu dan Kak Mai =)

Opss .. belum habis lagi ... 

 Ewan (Bakal engineer) hihi, Seorang yg sanggup bagi masa free dia at ana untuk share problem dan kongsi lah apa yg patut ++nasihat (Always Be +ve person)  ~ myBFF 

dan tak lupa Kepada semua yang mengenali diri ini .. Salam AidilFitri ~ 
^.^ 
Sebelum publish, ana doakan ukhwah kita till Jannah, Insyaa Allah forever .. 
Jaga diri kalian baik2 .. doakan yang terbaik untuk kita semua ... 
sory for any typing error =.=' 
DONE ! =)

Sekian, Wassalam.. 
PUBLISH !




Thursday, 17 July 2014

6 PERISTIWA AJAIB BERLAKU KEPADA TENTERA HAMAS


Assalamualaikum wbt, baca & rasa dengan teliti kekuasaan Allah s.w.t . 
Keep pray for Palestine ~ Gaza 
click this link ... 

Cik Wanda: 6 PERISTIWA AJAIB BERLAKU KEPADA TENTERA HAMAS DAL...:

Wednesday, 16 July 2014

Dah Dapattttt ^.^


Assalamualaikum... 

Apa yang dah dapat ea ??? 


Apa nih ?? hehe .. Alhamdulillah .. dah sampai pun result Matrik ke rmh ... Walaupun dah lama result kuar dan hnya cek on9 .. ana belum sempat pun bagitahu ayah .. sbb nak tunjuk surat ini dulu dan explain dari A sampai Z .. hehe .. dan finally ! im done ! ana dah tunjukkan bukti bahawa ana mampu memberi kejayaan dan mengukir senyuman pada wajah kedua ibubapa ana ^.^ Ayah ana sempat mengucapkan tahniah kpada anak perempuan tunggalnya nie .. hihi .. 

kalau nak fikir sejenak , imbas masa spm2011, ana pun bukan seorg yg cerdik pun .. Walaupun ana mnjadi target student tapi result ana sungguh mnyedihkn.. time tu rasa nk give up jee (im serious) 
TETAPI .... 
Alhamdulillah , pihak matrik sudi jgk terima ana sebagai student .. hihi ..  

KOMEN tntg result ? hmm.. malulah nk citer .. ngee~ tapi apa pun ... alhamdulillah .. 
" dean list " kata org tu(bkn4Flat) masa sem1 pun ana prnh jgk gagal, selepas tu ana fight untuk sem2,3dan4 .. 
Siapa yg usaha pasti berjaya .. jadi ana dah buktikan juga pada diri sendiri bahawa 
" Gagal sekali bkn untuk selamanya"
anda pula bagaimana ?? ana doakan yg terbaik buat kita semua ^.^
ana harap , kejayaan ini tidak terhenti disini .. smoga di peringkat univ nnti, ana dpt skor yg terbaik .. MOhon kalian mendoakan kejayaan ana .. tq =)

.. Ulat Blog ..
Wassalam ..
PUBLISH !

mYDapur ^.^v

Assalamualaikum...

mcm mne puasa kalian ? still full ?? Alhamdulillah =)
Hari ini, ana nk kongsikan sesuatu ... 
baru-baru ini, ana sibuk dgn menguruskan rmh .. nak kemas2 itu ini .. kalau di bilangnya penat .. yes ! (mengaku) 
Al-maklumlah .. raya pun dah nk hampir .. 100% ?? eh ! rasa ye 99% kot dlm rumah kena tukar espc. langsir,cadar,alas meja dan lain2.. 

Sebelum :: 


 ni bahagian dapur rmh ana selepas kena BOM .. hihi .. 
 Selamat tinggal ....












Seketika :: 




scroll bawah sikit ... 
tadaaa ... dah siap .. Alhamdulillah .. 



Alhamdulillah .. sekarang semuanya dah selesai .. langsir pun dah pasang .. terima kasih ayah .. kerana sanggup bergadai wang untuk besarkan ruang dapur ni .. selepas ini , makin rajin la ana memasak .. hihi
yeah !! so, next week boleh laa buat kuih raya ... (semangatRaya) ^_^ 
Lets me take a Selfie =.='

that all ... Wassalam =)PUBLISH ! 

Sunday, 22 June 2014

H Tag Menggeletaqq kakiii =.='

sedang meniup habuk ..................................................

Assalamualaikum...

Hi ! korang .. Apa Khabar ??? dah lama ana tidak meng"update" situasi-II yg sedang ana alami (mcm popular sgt pulakk) bior la , blog ore , suka ati ore .. haha 

berdasarkan tajuk entry di atas .... 
apa ea? apa ea ? smpai nk menggeletaq kaki pulak ?? 
hmm.. pada hari Sabtu yg lepas (21.6) sye telah menghadiri kelas Pra-L-kelas D, 3jam teori, 3jam amali .. yg teori sonang joo ... tapi nak habaq yg amali ... ana terasa (kaki dok jejak ke bumi) .. time driving tu .. alamak ! as conclusion , ana harus mnjadi seorang puteri yg #Brave (mcm citer disney "Brave") haha .. 
:: first time drive ::
memperkenal kan ... cikgu yg mengajar ana , Mohd Syukri ... maaf tiada gambar .. haha
time driving, ckgu ni je laa yg bnyk brcakap dan ana pula hnya mampu angguk sbb tgh fokus sampai tak mampu nk berkata sepatah .. setelah bljr di litar .. di bawak ye pula ke jalan raya ... Pesanan :: wajib memakai " seat belt " ketika memandu .. 
cakap pasal seat belt .. aigoo ! malu ore .. bagi seat pemandu, seat belt kan berada di sebelah kanan.. tetapi ana pula pergi " mengail-ngail " sebelah kiri .. alamak !(malu) lalu ditegur oleh ckgu ~ seat belt di sebelah sana =.='

haha , mcm2 ragam time dlm kereta tu .. smpai ckgu tu ckp " abg ada buat magic ke? tak kn ?? kau yg kne bawak dan practice .. jgn takut2 nk drive .. klu takut cmne nk dpt lesen .. Jadi ana harus mengambil semua nasihat-II ckgu tu sbagai kata-II semangat untk berjaya mndapatkan lesen memandu sebelum ana jejak ke univ, bulan9 nnti , dgn izin Allah =)

Sekarang ana hnya perlu menunggu seminggu untk lesen L di keluarkan .. then bermulalah latihan driving untuk test JPJ .. Ya Allah ! permudahkan urusan Hamba Mu ini .. 
doakan ana ye ^_^v

btw, korang semua .. jgn lupa .. hari Ahad nii start la bulan yg dinanti .. Bulan Ramadhan Al-Mubarak .. Selamat berpuasa !! Jom Pungut Pahala kerana Illahi ... bnyakkan amalan dan bertaubat .. inSyaa Allah =) kosong-kosong ~

thats all for today ...
semoga kalian sihat dan ceria selalu ..
PUBLISH !!! 

Tuesday, 20 May 2014

Kolej Matrikulasi Melaka ...

Sedang meniup habuk ...

wahh .. sudah bersawang blog ana nii ..
lama dah tk update .. gara-gara ... hurmm .... btw,  Alhamdulillah .. 
my lappy still alive, so i can twikkk ... update blog ^_^v hihihi

today ! 
entry ana pada kali ini.. hope, belum terlambat untuk ana update pasal 

" Tamat pengajian di peringkat Matrik " hihi ..

dua tahun ana meniti 
peristiwa-peristiwa "prasejarah" dan akhirnya ,, dgn berkat usaha dan sabar, ana dah berjaya mengakhiri zaman matrik dgn jayanya .. dan skrg ana hnya menanti keputusan SEM4 ... hope yg terbaik buat ana dan sahabat2 seperjuangan =)


Addition ^.^

korang .... korang ... 
* My Ex Room mates , Ezza , Yani , Arin ..
* Ex KMM12-14 , j11,j21,j31 ..
ada video khas buat korang2 ... 
mari ... hihihi ...

http://www.youtube.com/watch?v=L7BUiAg52N8&feature=youtu.be

gara-gara dok boleh upload di sini ... jadi ... maaf! korang terpaksa bkk link nii .. pleasee ... hmm .. jgn laa bosan tunggu " loading " tuuu ... meh kita berzikir sementara menunggu ... 
~ ngee ~ 



video tuu , ana dah lama siap kan .. cuma tk sempat nk release atas beberapa sebab .. hope korang semua enjoy with this video ... ikhlas dari ana , Norsaiyidah Binti Mohamad Idris .. 

sekian , wassalam ...

PUBLISH !  

Saturday, 1 March 2014

Dunia Ku Hari ini ..

Assalamualaikum ... semuaaaa


wahh ! tak di duga langsung hari ini satu Masjid Tanah , ana dan sahabat ana ronda ... 

jemaah Ohh jemaah #.#  kalian dah bape ringgit terbang ?? hahaha
Normal la tu .. dah jalan-jalan dari satu kedai ke satu kedai .. 
balikk jee kaki letih .. MashaAllah .. ='(

Nak dijadikan CERITA ,,,,,, 

kami keluar OuTing pkul 11.00am, lalu terus ke rmh Makcik Aisyah(pkrjaDiBlokA4) kerana kami 
dijemput ke majlis perkahwinan anak perempuannya .. 
Hihihi , Makan FREE .. Alhamdulillah !

selepas makan tuu ... kebetulan rmh makcik nii berhadapan dgn 
PANTAI TANJUNG BIDARA... Pehhh !
angin sepoi-sepoi .. suasana kampung yg ceria/peramah.. best yee ! 


















kami spent time bersama-sama .. Al-maklum laa, susah kami nk gather-gather mcm nii .. 
Alhamdulillah, hari ini tercatatnya detik " Happy " bersama-sama .. 

Kami duduk berbincang bersama-sama .. apakah plan selepas ini ... haha , nampak sgt berkerut muka ana .. alamak .. semua serius .. oke2 .. =.='

Masjid Tanah, we come ..
jalan-jalan ... cari ????
Hah ! ni nak habaq mai ... jalan punya jalan .. terjmpe satu baju .. cantikkk bangat .. tgok purse .. alamak .. 
okee ! says bubye to u (baju) .. next time, klu ada jodoh i buy you okee .. @.@
haha .. 
hari ini , satu pekan , kami jalan-jalan mncari something untuk di pakai masa dinner nanti ..
tema princess , msti semua nk comel2, molek2 gituu .. 

Kami Histeria ... oke ! 
PuBlish !
^_^v 

Wednesday, 26 February 2014

dari KMM ke UKM ^.^

Assalamualaikum ...

jari-jemari ku mulai bergerak @,@

Alhamdulillah .. kerana kita semua masih bernafas .. 
kalian nak tahu takkk ?? 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ C.O.N.T.I.N.U.E <reading>~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(22.2.2014, Sabtu, Sat)

UKM - 

Overview : PROGRAM PRASISWAZAH
  1. Sains Laut- bahagian laut
  2. Sains Makanan Dan Permakanan- makanan(coklat diet)
  3. Biology- as usual (major Bio)
  4. Mathematics- as usual (major Math)
  5. Statistik- Data(analisis)
  6. Sains Aktuari- Ekonomi/bank
  7. Sains Persekitaran- alam sekitar
  8. Fizik- as usual (major Fizik)
  9. Kimia- as usual (major Kimia)
  10. Geologi- Tanah/muka bumi
  11. Sains Nuklear- pnggunaan nuklear yg selamat
  12. Sains Bahan- Bahan gunaan bangunan/lain2
  13. Teknologi Kimia- pure kimia(teknologi)
  14. Sesungguhnya ana ni rajin menaip ..... hahaha =)
need more info please check at UKM website ^_^




 







                   YUMMY !! 
                   BERYL'S http://www.berylschocolate.com/eng/corp.html




 Now, i am finding a new places for u alls to go and buy many chocolates as u want and as u can .. hihihi

no stress and keep calm !








THE MINES~
SHOPPING TIMe .. haha .. tak payah nak bajet sgt laa ... Oleh kerana elaun kami belum masuk agi .. alamat yee .. WINDOW SHOPPING sahaja .. =.= (so sad) 

OVERVIEW :: 
HAH! Kalau korang nak tahu .. tempat ni , ada sungai sesat ... (look carefully at above pic)
best ! boleh naik tongkang(bot) harganya?? hmm.. bape yaa.. sory, ana tk sempat nk naik/tnya pakcik yg kje at situ .. ngee~

# Tag PRD KMM ... 


~ dalam gembira ada kemalangan ~ 

haha.. ni nk habaq mai .. semasa perjalanan pulang ke KMM .. bas kami berasap pulakkk .. 
aii camne tuh@.@ last2 .. kami terpksa berkongsi tmpat duduk dgn junior (bas agi satu)
kenangan ini tak akan ana lupakan .. kerana ini mungkin yg terakhir  (Allahualam) untk kita bersama-sama eppy,tired,and blaa..blaa.. naik bas, kongsi tmpat duduk, coklat cair .. semua itu kami rasai bersama .. alaa , so suweett .. hehe =)
NOW, Alhamdulillah , selamat sampai .. 
bersama Farini a.k.a ketua winkA, A4.2

Esok ! haha , dah puas berjalan .. ape agi ! siapkn tutor and report maa ..
that all for my entry today.. Alamak! malam ni ada Maxel .. Alhamdulillah, sem4 ini ana jadi fasi..
hope dapat membantu diri sendri dan rakan2 untuk berjaya
dalam PSPM4 yg terakhir ini ..
In Shaa Allah..
=) be humble, saiy.ida (=
PUBLISH !