" Cintai kekasihmu dengan sekadarnya saja, siapa tahu nantinya ia akan jadi musuhmu. dan bencilah musuhmu sekadarnya saja, siapa tahu nantinya akan jadi kekasihmu (Ali bin Abi Thalib)".
J O M ~ b a c a =)

Friday, 21 June 2013

Anugerah Kecemerlangan PDT ^.^

Assalamualaikum.. 


entry sye pada kali ini bukan ingin berbangga dgn kejayaan .. 
tetapi hnya ingin berkongsi .. sye pasti diluar sana ada 
lagi yang lebih hebat dari sye .. 
sye yakin !

Alhamdulillah ... selesai juga majlis ini (10.30 pm )

Tepat pukul 8.35 pm majlis pun bermula .. 
hati ku berdebar .. apakah perasaan ini juga dimiliki oleh semua 
penerima anugerah pada malam ini ? 

ucapan pengarah telah memberi semangat kepada kami , PDT sem3 Matrikulasi Melaka .. 
In Shaa Allah , kami akan lakukan yg terbaik untuk exam yg akan dtg .. 
memang benar .. 
kejayaan itu tidak datang secara bergolek .. 
ia perlu usaha+doa+istiqamah+tawakal .. 
In Shaa Allah .. 


disini sye ingin share beberapa peristiwa yg bersejarah ini .. 


KOLEJ MATRIKULASI MELAKA 2012/2014PDT SEM 3 





TAHNIAH !

 






This is my classmates .. love them so much likes a brother n sister .. 
~ J21T1P1 ~

Fiqah , Nick , Ayu , Izyan , Faziera , Myra , Me(saiy) , Peyuh , Fatin , Fida , NikiYsa , 
Naim , Shahrul , Adi , Irfan dan Khairul 



Thursday, 20 June 2013

Jerebu .. Oh .. Jerebu ..

Assalamualaikum 

.. Kalian sedar atau tidak .. 

Sekarang apa yg sedang melanda di negara kita .. 

:: berita semasa ::

Johor Bahru: Keadaan jerebu yang semakin teruk di Johor menyebabkan 491 sekolah di Muar, Batu Pahat dan Pasir Gudang membabitkan 273,433 pelajar diarah bercuti mulai semalam.
Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Mohd Nor A Ghani berkata, selepas semua sekolah rendah dan menengah di Muar diarah bercuti, sekolah di daerah Batu Pahat dan Pasir Gudang turut diarah berbuat demikian.
“Di Batu Pahat, 175 sekolah rendah dan menengah melibatkan 80,000 pelajar serta 105 sekolah rendah dan menengah di Pasir Gudang melibatkan 116,493 pelajar diarahkan bercuti berikutan masalah jerebu,” katanya di sini, semalam.

Indeks pencemaran udara (IPU) di kedua-dua daerah meningkat petang semalam iaitu 333 bagi Pasir Gudang manakala bacaan bagi Batu Pahat belum diperoleh.

Ia bukan sahaja berlaku di JB .. malah di tmpat ana juga .. jerebu kelihatan jelas di kawasan kolej ana .. lagi2 dikawasan lapang, dewan kuliah dan dataran .. habis baju2 ana yg disidai .. berbau amat tidak mnyenangkan (bau asap) .. 

lihat gambar ini ... jerebu kelihatan ..

Awas !
jadi mulai sekarang , kita harus mangambil langkah berjaga-jaga ..

usaha seperti memakai mask, diharuskan ^.^
semoga kejadian ini tidak akan berterusan lama .. 
marilah kita sama2 berdoa agar negara dan bumi kita kembali 
sihat waafiat .. 
amin ... In shaa Allah .. 


sekian , wassalam .. ^.^ 
semoga Allah menjaga kamu 



Saturday, 15 June 2013

B.A.J.U a.k.a C.A.N.T.I.K

Assalamualaikum ... dah lama ana tidak meng " UpDate " entry ana  .. 
mana tidak ye .. nk siapkan tutor .. extra exercise .. tak cukup masa dibuat nya jika tidak tahu 
" manage time " dgn cermat dan berhemah ,, =^.^= hihi 

enty ana pada kali ini ialah  ... bla.. bla.. bla..
######## continue reading ########

apakah perasaan kalian apabila melihat wajah yang ceria ini ... hihi




bila melihat model2 yang cun .. mulalah terdetik perasaan dan berfikir ..

wahh , untung nya jadi 'dia' .. 

tu la manusia ,, tak prnh bersyukur dgn apa yg dimiliki .. 
hmm, bukan begitu mksud ana, ana bersyukur jadi diri ana .. Alhamdulillah, this is me .. 
tapi dgn cara pemakaian beliau, yang hebat2 belaka .. walaupun berhijab, tetap stylish , dan fesyen di utamakan mengikut peredaran semasa .. 
mayb faktor utama .. ana suka  fesyen berhijab .. tgok majalah.. baca blogger .. itu semua tidak lari dek era berzaman .. ehh , betul ke nih ? hihi .. 

ana terdetik niat ingin memakai seperti mereka .. 
berfesyen , cantik , comel .. sedap mata memandang .. yang penting AURAT tetap dijaga ... kan.. kan .. 

walaupun kita ada kekurangan .. tak beberapa nk cantik .. jangan lah pula kita melakukan something yg tidak sepatutnya example :: pembedahan plastik , botox dan mcm2 agi .. 

Nk cantik itu biarlah bersederhana .. nak berfesyen juga ,, biarlah kena pada tempat ..
contohnya ,, klu prgi annual dinner ,, kebiasaannya ada yg berhajat memakai dress mngikut tema .. 

bagi ana cantik itu hnya sementara .. yang penting kita harus bersyukur , Alhamdulillah .. memiliki apa yang ada .. tetapi siapa yang mampu tidak salah memasang niat ingin berbaju ala-ala tip top .. 

In the nutshell , ana kena lah jadikan ia sebagai matlamat .. bukan matlamat utama .. tetapi hnya nk memuaskan hati ... maksudnya ... 

Ana harus belajar rajin2 .. masuk univ .. dan berusaha untuk mndapatkan kerja yang mampu menampung diri ana yg berkeinginan dress up yg cantik2 .. 
haha ,, mana tidak ye .. baju2 ini bukannya murah harganya .. 
even kita dah berkahwin pun , tak kan nk beli guna duit suami .. tak patuttt ^.^ hihi ..
usaha tangga jaya .. 

orang kata " mengukur baju di badan sendiri " itu penting ! 
#takenote#
sekian, wassalam ^.^


Friday, 7 June 2013

TahNiaH @.@

Assalamualaikum .. hi ! ^.^ 

tahniah ??? knpa dgn tahniah ea .. hmm , ana nk share something .. about ?? 
#.# see more #.#
Tahniah merupakan ucapan yg boleh mmbuatkan org yg menerima ucapan ini 
lebih dihargai .. nak tahu bagaimana ?? cuba lah kalian bayangkan .. apabila kalian menerima kejayaan .. dan akhirnya, org yg hebat boleh mngucapkan tahniah kpda kalian .. wahh ! deabakkk bukan ?  ^.^

hehe, itulah yg ana rasai pada hari semalam malah bersilih ganti pada hari ini .. 
ucapan Tahniah , dari sahabat ana yg hebat2 .. thnx u so much  ,, sahabat ana juga ramai yg 
mndpt result yg gempak2 .. syabas .. 

setelah kita berusaha , doa , istiqamah dan tawakal .. in Shaa Allah , kejayaan itu milik kita .. percaya dgn segala ketentuan Illahi .. dan jgn prnh mempersoalkan apa yang telah Allah tetapkan .. kegembiraan semalam , membuatkan ana lebih bersemangat untuk skor pada sem 3 dan sem 4 .. kadang2, ana terasa tak sabar nk tamatkn pngajian dimatrik ini .. mana tak ye , kusut kepala otak ni dibuatnya dgn pngurusan masa, kuliah, tutor , report ... 
in shaa Allah , ana akan tamatkan pngajian ini dgn jayanya ,, hehe ^.^
sekian sahaja entry ana pada kali ini .. 

D - doa
U - usaha
I - istiqamah
T - tawakal

In Shaa Allah ,,  

Tahniah kepada semua student PDT KMM 12/14 dan ex-KMM batch 12/13 ^.^ yg mndapat result PSPM semalam .. 
wassalam  ^.^

Monday, 3 June 2013

NeW MOoD o.O

Assalamualaikum,,

Alhamdulillah, skrg ana berada di blok baru , bilik baru and roommate baru .. hoho .. A4.2.3 
sebelum ni ana stay at B5.3.1 ... skrg dah turun 1 tingkat ... amat menyenangkan hati ana tak prlu nk naik turun byk anak tngga .. hihi ..
roommate ana semua baik2 .. mane tak yer .. yg sorng classmate yg 2 org tu pula satu kuliah .. memang "ngam" laa .. serasi .. hope kita org tidak ada perselisihan faham .. In Shaa Allah ,, Amin ... 

tepat jam 11.54 , ana terasa bosan .. tu yg tulis entry kali ini .. sedangkan dah masuk matrik .. ana kena focus pada pelajaran .. relexxxx .... hehe , ari ini baru hari pendaftaran .. in Shaa Allah, esok bermulanya kuliah ana .. berjmpe dgn kwn yg telah sekian lama bercuti tk jmpe2.
awal pagi esok ... subj KIMIA bakal mnjadi "penghulu' ... manakala subj. scn comp(lab) mnjadi 'penghujung hari' ..  hopefully, kelas habis awal .. hihi .. see betapa malas yee ..

aipp ! tak boleh begitu saiyang <--- ^.^ stop malas and replace it with struggle and "doa"
In shaa Allah , Allah sentiasa bersama kita .. percayalah dan yakin dgn - NYA .. 

so set minda ... pada saat ini bermulalah kehidupan ana di MATRIKULASI MELAKA 13/14 
.. new mood ...  everything is new .. so wake up dear .. selesaikan tutor,nota kuliah, jotter , report .. itu semua perlu di selesaikan .. jgn bertangguh kerja ... 

In Shaa Allah , ana sekarang sedang berjihad mencari 
.. ILMU DUNIA DAN AKHIRAT .. 
doakan ana ..
sekian , smile always dear .. 
wassalam .. 
sayang kamu ... 
INSAN ^^v