" Cintai kekasihmu dengan sekadarnya saja, siapa tahu nantinya ia akan jadi musuhmu. dan bencilah musuhmu sekadarnya saja, siapa tahu nantinya akan jadi kekasihmu (Ali bin Abi Thalib)".
J O M ~ b a c a =)

Thursday, 20 June 2013

Jerebu .. Oh .. Jerebu ..

Assalamualaikum 

.. Kalian sedar atau tidak .. 

Sekarang apa yg sedang melanda di negara kita .. 

:: berita semasa ::

Johor Bahru: Keadaan jerebu yang semakin teruk di Johor menyebabkan 491 sekolah di Muar, Batu Pahat dan Pasir Gudang membabitkan 273,433 pelajar diarah bercuti mulai semalam.
Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Mohd Nor A Ghani berkata, selepas semua sekolah rendah dan menengah di Muar diarah bercuti, sekolah di daerah Batu Pahat dan Pasir Gudang turut diarah berbuat demikian.
“Di Batu Pahat, 175 sekolah rendah dan menengah melibatkan 80,000 pelajar serta 105 sekolah rendah dan menengah di Pasir Gudang melibatkan 116,493 pelajar diarahkan bercuti berikutan masalah jerebu,” katanya di sini, semalam.

Indeks pencemaran udara (IPU) di kedua-dua daerah meningkat petang semalam iaitu 333 bagi Pasir Gudang manakala bacaan bagi Batu Pahat belum diperoleh.

Ia bukan sahaja berlaku di JB .. malah di tmpat ana juga .. jerebu kelihatan jelas di kawasan kolej ana .. lagi2 dikawasan lapang, dewan kuliah dan dataran .. habis baju2 ana yg disidai .. berbau amat tidak mnyenangkan (bau asap) .. 

lihat gambar ini ... jerebu kelihatan ..

Awas !
jadi mulai sekarang , kita harus mangambil langkah berjaga-jaga ..

usaha seperti memakai mask, diharuskan ^.^
semoga kejadian ini tidak akan berterusan lama .. 
marilah kita sama2 berdoa agar negara dan bumi kita kembali 
sihat waafiat .. 
amin ... In shaa Allah .. 


sekian , wassalam .. ^.^ 
semoga Allah menjaga kamu No comments:

Post a Comment